U prijašnjim člancima sam objasnio kako je kontinuitet najvažniji za napredak, i ako ga nemate, sve ostale stvari koje imate su nebitne. Isto tako sam napomenuo koliko je umjerenost važna u periodizaciji – ako je nemate, i radite više treninga nego li vaše tijelo može apsorbirati, samim tim riskirate da se pretrenirate, razbolite ili ozlijedite. To se obično dešava kada biste to najmanje htjeli, zato je važno da slušate tijelo ako vam ono nešto govori da nije u redu. Nekoliko dana pauze neće škoditi, ali tjedni bez treninga vam mogu oduzeti sav Vaš dosadašnji uloženi trud.

Prisilni odmor najčešće traje do sedam dana, pa ću ukratko napisati kako biste trebali reagirati poslije tog razdoblja kada se vratite u treninge.

Do četiri dana propuštenog treninga

Vratite se na trening kao da se ništa nije dogodilo. Nemojte pokušavat nadoknađivati propuštene treninge. Uguravanje dodatnih treninga unutar sljedećih nekoliko dana može prouzrokovati još jedno raspadanje za koje ćete morati dodati još nekoliko dana prisilnog odmora. Morate shvatiti da se neće desiti ništa ako tu i tamo propustite par dana treninga, pod uvjetom da se to dešava rijetko.

Od četiri do sedam dana propuštenog treninga

Ako ste propustili treninge zbog bolesti, što je najčešći slučaj, nećete biti spremni da se vratite normalnim treninzima iako više nemate nikakvih simptoma bolesti.  Bolest je utjecala na promjenu kemije Vaših stanica u tijelu, i to izravno utječe na vaš kapacitet treninga koji možete apsorbirati. Ovo će se najjasnije pokazati na treningu jer će vam puls biti viši od uobičajenog za određeni tempo/brzinu kojom se inače krećete. Ako je to slučaj morat ćete propuštene treninge tretirati kao da niste malo više od sedam dana trenirali, bez obzira što ste se vratili na treninge i prije.

Ako propušteni treninzi nisu zbog bolesti i spremni ste za treninge, trebati ćete napraviti neke modifikacije u svoj plan. Najbolja promjena koju biste mogli napraviti da propušteni tjedan uvrstite u vaš plan kao tjedan za odmor. Iako ste pomaknuli vaš trening blok, Vaši treninzi više neće biti sinkronizirani da vas dovedu na vrh forme za vašu prvu glavnu utrku.

Ako i nakon sedam dana niste u stanju vratiti se na treninge, forma će vam sve naglije padati progresivno svaki dan, te nakon trideset dana netreniranja morati ćete sve početi ispočetka. Savjetujem da učinite sve da se vratite unutar tjedan dana treninzima. Najbolji lijek za to je prevencija, slušajte svoje tijelo. Ako se ne osjećate u redu, radije odmorite nekoliko dana nego da kasnije morate odmarati tjednima, a trud i vrijeme koje ste uložili u trening se vise neće računati, i morati ćete početi sve ispočetka.