U ovom članku bih želio podijeliti neke osnovne stvari o tehnici na trailu koje bi svaki trail trkač trebao znati ili onaj koji to želi postati.

Prva stvar koju bi naglasio jeste da ako se želite dobro spremiti za trail ili ultramaraton trebate se potruditi da imate barem jedan do dva specifična treninga na tjedan.

Što to u prijevodu znači? Pod time mislim da biste trebali simulirati uvjete koji Vas čekaju na dan utrke. Ako se spremate za trail ultru (a danas se većina ultri organizira na trailovima) tada trening specifičnosti znači trčanje po brdima, nepredvidivom i neravnom terenu, a ne na ravnom kolniku. Najidealnije je trenirati po podlozi i nagibu sličnom (ili još bolje – istom) koje Vas čeka na utrci. Možda ste iskusni cestovni trkač. Bez obzira što možda i jeste postoji određena krivulja učenja da biste savladali trčanje po trailu. Potrebna je praksa i mnogo provedenog vremena da biste se osjećali ugodno u tom elementu. Neravnomjeran teren, mekan i pomičan teren (kamenje), oštri uspon i spust, single trailovi, pa čak i scrambling (upotreba ruku pri usponu ili silasku) – to su neki od elemenata koji stazu na nekoj trail utrci čine jedinstvenom. Savladajte ih kroz što češću praksu i budite postepeni. Imajte strpljenja. Postati ćete bolji s vremenom.

Na trailu je svaki korak drugačiji. Ako ste upoznati s različitim varijacijama terena možete se spremiti za gotovo sve trail utrke.

Ako tako budete redovito prakticirali sve će se to isplatiti na utrci za koju se spremate. Svi utrošeni sati treninga će rezultirati time da će se tijelo naviknuti i adaptirati na upotrebu različitih mišićnih skupina koje prate zahtjeve terena, te raznih varijacija bočnih pokreta i specifičnih mišićnih kontrakcija koji su potrebni za dobro kretanje po određenoj vrsti terena. Kako budete imali više sati staža na određenom terenu s vremenom će to rezultirati boljim i bržim kretanjem na tom terenu. Ali samo na tom terenu. Ako je taj teren kamenjar, tijelo će se naviknuti s vremnom da se efikasnije kreće kroz taj teren i ništa više. Za svaku vrstu podloge treba uložiti vremena ako želite postati dobar trail trkač. Iako se možda na prvu ne čini tako, neka Vas to ne zavarava – trail je mnogo kompleksniji od trčanja po asfaltu ili stazi, a s time ide i krivulja učenja i adaptacije.

Također, poželjno je uvježbavati simulaciju uspona i silaska koji vas čeka na utrci. Primjerice, na Plitvičkom maratonu znate da Vas na 11.km čeka dug uspon. Oni koji su ga trčali znaju točno kako izgleda, koliki je nagib i kakav je osjećaj trčati taj uspon. Za taj uspon možete se pripremiti tako što ćete raditi brdska ponavljanja na takvom nagibu.
Na trailovima je pronalaženje takve apsolutne konzistencije mnogo teže. Uvijek morate biti spremni na neočekivano. Na trailu je svaki korak drugačiji. Ako ste upoznati s različitim varijacijama terena možete se spremiti za gotovo sve trail utrke.

Što ako ne živite u blizini trailova?

Svi dobri trail i ultra trkači imaju pristup trailovima svaki dan. Konstantno treniranje po varirajućim, nepredvidivim terenima pruža snažan poticaj ne samo povećanoj razini vještine kretanja po trailu, već i samopouzdanju na dan utrke.

Realno međutim, ne živimo svi odmah pored trailova ili u podnožju planina s velikim strminama na kojima možete trenirati u svrhu da se vrhunski spremite za ciljanu utrku. Ne predlažem da se preselite samo zato da biste mogli bolje trenirati. Jednostavno Vam savjetujem da budete svjesni terena koji Vas čeka na utrci, te da pokušate replicirati taj teren na treningu na vašem lokalnom području prema onome što Vas čeka na utrci. Ako ništa od toga ne uspije barem se pripremite za stazu tako što ćete proučiti kartu. Poznavanje profila staze, okoliša, podloge i drugih specifičnosti je daleko bolje od ničega. Uostalom trčanje ultri je većim dijelom mentalno tako da nikada ne podcjenjujete vrijednost pripreme vašeg uma za utrku.

Zaključak:
1. Implementirajte 1-2 specifična treninga/tjedno
2. Trenirajte po različitim varijacijama terena
3. Uvježbavajte simulaciju uspona i silaska koji Vas čeka na utrci
4. Očekujte neočekivano i imajte to na umu dok se pripremate za nadolazeću utrku
5. Budite svjesni terena koji vas čeka na utrci
6. Upoznajte se s profilom staze i upoznajte cijelu njenu specifičnost

Trenirajte pametno!