U ovome članku ću podijeliti par stvari o težini za natjecatelje u ovo doba godine. Tokom tranzitnog perioda poslije vaše zadnje glavne utrke u sezoni vjerovatno ste dobili malo na težini. To je u redu, i to je za očekivati, i najvjerovatnije ste napravili dobru stvar, osim ako se dobili previše na težini.

Da pokušate ostati tokom cijele godine održavati svoju idealnu težinu koju imate za svoje glavne utrke, to svakako ne bi bilo dobro za vaše zdravlje. Takoder smatram da je jos desktruktivnije za vašu psihu. Držati takvu koncentraciju što se tiče prehrane svih 12 mjeseci u godini, bez obzira na količinu treninga koju imate zahtijeva kontinuirano žrtvovanje i ispaćivanje koje zaista nije potrebno. Osobno za sebe mogu reći da ja za svoje glavne utrke počnem paziti na kalorije oko 65-75 dana pred svoju glavnu utrku, a do tada jedem normalno i zdravo, no bez nekih znatnih odricanja. Nadam se da ste uživali u proteklim blagdanskim danima koji su sada iza nas i da ste dobili na težini.

Bazni period treninga je vrijeme kada ne izvodimo nikakve ekscese sa težinom. Težina za trening je malo veća od one idealne težine za utrku koju se spremate. Vaša težina na kraju baznog perioda bi trebala biti otprilike oko pet posto od vaše idealne težine za utrku. Primjerice; ako je vaša idealna težina za utrku 72kg, na kraju baznog perioda bi trebala biti oko 75kg. To je težina na koju biste trebali doći na svoju prvu važniju utrku u sezoni. Klijente koje treniram uvijek potičem da zdravo i dovoljno jedu i spavaju u ovom periodu, te da imaju dovoljno vremena za smanjivanje težine na idealnu težinu za utrku u razvojnom periodu treninga kada će se povećati količina treninga. Tako i vama savjetujem isto. Dodatne kalorije koje ćete potrošiti tokom baznog perioda trebale bi vas dovući na težinu koju sam spomenuo, ali ako vas ne dovede, onda bi trebali sagledati Vaše prehambene navike i uvesti neke radikalne promjene; Ako ste takav natjecatelj, predlažem da znatno smanjite unos hrane ugljikohidatnog podrijetla poput pašte, riže, kukuruza, kruha, te smanjite unos šećera, te ih nadomjestite voćem i povrćem koje ne sadržavaju puno ugljikohidrata, ali birajte voće niskoglikemijskog podrijetla. Ovo je pogotovo važno reducirati prije daljinskog treninga ili treninga malo jačeg intenziteta. Ovo će malo produžiti oporavak između treninga, ali bolje i da malo potrpite sada nego da to radite kada su treninzi u punom jeku i kada je od velike važnosti odmor koji jako važan za performanse koje ćete dati na dan vase prioritetne utrke.