Tijekom treninga naše tjelesne tekućine i krv prelazi u sve kiselije stanje. Također, što smo stariji – naša krv i ostale tjelesne tekućine postaju sve kiselije. Ova tendencija spuštanja pH vrijednosti sa starenjem kada se kombinira s treningom stvara kumulativni učinak koji rezultira zabrinjavajuće opadanje pH vrijednost organizma, a s time se kiselost organizma povećava. Ali, bez obzira na dob, ako kiselo stanje potraje, rizik od smanjenja dušika  i kalcija se amnormalno povećava.

Razlog za ovo je jednostavan; tijelo pokušava smanjiti kiselost tako da otpušta te važne minerale u krv i druge tjelesne tekućine koje imaju lužnati kontraučinak u smislu borbe protiv povećane kiselosti. Kalcij iz kostiju i dušik iz mišića će zadovoljiti tu potrebu.

Problem je u tome da se u neutraliziraju kiseline na ovaj način lišavamo vrijednih minerala. Sve dok je kiselost krvi i tjelesnih tekućina visoka, doslovce ćete ispišavati kosti i mišiće iz vaših tijela. I tako dok tijelo doslovce provodi “kanibalizam” koji je neophodan sa biološke perspektive, to je “skup” način rješavanja problema iz sportske perspektive. Za neko vrijeme tjelesne tekućine mogu biti kemijski uravnotežene u ovom procesu, ali performanse u budućnosti, pa čak i zdravlje može biti ugroženo, jer su na taj način mišići i kosti ugroženi.

Što napraviti?

Najbolji način za to je da se što ćešće koriste lužnate namirnice, a što manje one kisele. U tablici dolje su prikazane lužnato/kisele vrijednosti nekih vrsta namirnica koje svakodnevno koristimo.

Kao što vidite većina voća i povrća je lužnatog podrijetla, pa tako ako za oporavak nakon treninga upotrebljavate voće i prirodne sokove(ne prerađene) koji imaju lužnati efekat  s time radite puno više nego da se samo nakon treninga zatrpate ugljikohidratima, a također i potencijalno štedite svoje mišiće i kosti.

Kako to primjeniti u svakodnevnici?

U svakodnevnici je dosta tešto primjenjivati tako da se uopce ne jedu kisele namirnice. To je praktički nemoguće, i bilo bi suludo da se hrana selektira samo po njezinoj kiselo/lužnatom indeksu. No postoji način i da se pripazi na to. Najbolji način za to je da veći dio Vašeg svakodnevnog menija bude hrana lužnatog podrijetla, a da ostatak bude kiselog. Za početak i omjer 1:1 će biti u redu, a s vremenom progresivno povećavajte omjer lužnatin namirnica naspram kiselih, dok ne dođete do omjera 3:1. Za odabir kisele hrane uvijek komzumirajte namirnice koje su manje kisele, a one izuzetno kisele namirnice izbjegavajte što više možete. Tu većinom spada prerađena hrana, gazirani sokovi, pržena hrana itd…

Konkretan primjer

Sjećam se u razgovoru s jednim klijentom da sam objašnjavao efekat koji imaju kisele namirnice na organizam. U toj priči uspostavilo se da je klijent baš volio konzumirati one namirnice koje se klasificiraju kao najkiselije. Požalio se na konstantan umor, nedostatak elana, krutost i popraćeno raznim mini tegobama. Odmah sam mu dao naputak da te namirnice treba izbjegavati, i dao su mu alternativne namirnice koje da radije koristi uz povećanje onih lužnatih. Nakon 2 mjeseca potpuno su nestali svi negativni efekti, treninzi su bili efektivniji, s vise zadovoljstva i u konačnici – rezultati su bili bolji.