Jedan od najvažnijih aspekata traila i ultramaratona je spust. Postoje dva dobra razloga za trening spusta: prvi je da spust trčite brže, a drugi da vam spust omogući da završite utrku. Što se tiče bržeg kretanja na spustu, mnogi novi trail trkači trče ili se spuštaju nizbrdo prebrzo i nepotrebno se nalupavaju, te dovode u rizik od ozljeda i nepotrebnog zamora ili doslovce tapkaju nizbrdo u toj mjeri da se cijelim spustom koče i nepotreno troše dragocjenu energiju. Oba pristupa spustu u trailu, a pogotovo na ultrama je neefikasan.

Spuštanje može biti jako zabavno. Za većinu trail trkača spust je omiljeni dio treninga. Agresivan spust može nadoknaditi mnogo vremena na utrci, posebice ako doista nagazite i idete do svojih granica. Većina trail trkača se osjeća najbolje kada jure nizbrdo. To je nevjerovatan osjećaj. Ali da biste doista postali dobri na spustu na trailu onda ga trebate ciljano i trenirati, jer je mnogo teže usavršiti dobar spust nego uspon.
Prva najvažnija stvar koju treba imati na umu – i vjerovatno najteža za usavršiti jeste da omogućite da gravitacija napravi veći dio posla, pa sve do te mjere da gravitacija radi gotovo sav posao. Ovo zvuči mnogo lakše nego što je u praksi bez obzira o kojem terenu se radi. To je teško savladati najviše iz straha da ćete pasti i ozljediti se dok se brzo spuštate. Uvijek budite opušteni i ne dovodite se u rizik da se ozljedite. Ako je tehnički teren u pitanju s vremenom ćete postati opušteniji dok jurite nizbrdo, a spuštanje uz pomoć gravitacije postepeno dozirajte tako da ćete s vremenom postepeno dopustiti da gravitacija obavi barem dio posla za razliku od kontinuiranog spusta po netehničkom trailu gdje možete dopustiti gravitaciji da obavi gotovo sav posao.
Druga stvar na koju treba pripaziti na spustu jeste da doskok noge bude u okomici sa tijelom(ili eventulano mrvicu ispred) i doskok je na puno stopalo zbog bolje stabilnosti podloge po kojoj se krećete. Tako ćete izbjegnuti česta proklizvanja, pa su i šanse da se ozljedite znatno manje.
Treće na što treba paziti jeste da nikada ne vršite doskok s potpuno ispruženom nogom, već koljeno mora biti blago savijeno. To je potencijalni recept za ozljedu i ako na taj način trčite spust to trebate ispraviti. Ostalo su veoma specifični detalji koji ovise o vrsti podloge na kojoj se krećete, a najvažnije jeste da znate ove tri najvažnije stvari.

Za postati siguran u sebe dok trčite nizbrdo treba jako puno treninga. Pogotovo ako ste novi u trailu ili ultrama. Ne možete očekivati da ćete usavršiti spust s nekoliko treninga, niti se smarati da ćete pronaći brzi recept za dobar spust, jer ga nema. Ali za nekoliko godina kontinuiranog treninga sigurno ćete se usavršiti i stvoriti dobre temelje za kvalitetniji i ciljani trening spusta, pogotovo ako postepeno i u skladu s vašim mogućnostima radite na tome. Meni je trebalo 2g samo da dođem do razine da mogu raditi ciljane treninge za spust po trailu. Dok do toga nije došlo samo sam se praktički opušteno spuštao s planina na kojima sam trenirao, nekad brže, nekad sporije. Ali uvijek u granicama svojih mogućnosti. Prije dolaska na trail imao sam 20g iskustva u atletici i cestovnom trčanju. To iskustvo u trčanju koje imam van traila; stadionska i vanstadionska atletika, triatloni, IM-i itd… za trening spusta na trailu ne znači gotovo ništa. Ako želite postati dobri u nečemu morate doista to i raditi, a za to treba vremena i strpljenja. Najvažnije što morate znati jeste da ne preskačete nivoe i da ne idete iznad svojih mogućnosti dok trčite nizbrdo. To je jako rizično i nepotrebno. To je recept za ozljediti se. Ne samo da će vas to stopirati od daljnjeg napredovanja, nego ćete učiniti ogroman korak unatrag. Primjerice, kada jednom uganete gležanj za povratiti ga u ono stanje prije uganuća treba preko godinu dana da postane jednako čvrst kao i prije. Nerijetko više nikada  nije tako čvrst i mnogo lakše se ponovno ozljediti na istom mjestu. Tako da se ne isplati riskirati. Trebate učiniti sve što je u Vašoj moći da ostanete zdravi i u kontinuiranom trail treningu. Ako ste početnik u ovom predivnom sportu, savjetujem da se opustite i uživate u treninzima, učinite sve da se ne ozljedite. Držite se ova 3 osnovna pravila gore navedena. Na taj način ćete akumulirati s vremenom tisuće i tisuće metara spusta koje će sagraditi dovoljno samopouzdanja i čvrste noge. Nakon početnog adaptacijskog perioda ako želite podići svoj spust na višu razinu onda možete početi specifično trenirati spust na trailu.

Sretno!