Bio sam na objema stranama odnosa trener-klijent, i želim ponajprije podijeliti nekoliko stvari s vama kako možete dobiti najviše od svoga trenera. Slijede neke važne stvari koje bi trebali upamtiti prije nego li planirate angažirati osobnog trenera:

Vana Čargonja – uvjerljiva pobjeda na međunarodnoj trail utrci

Povjerenje

Angažiranjem trenera povjerit ćete drugoj osobi cijelu sezonu. Prije svega provjerite trenerovu podlogu i iskustvo, kredencijale, raspitajte se za preporuke i razgovarajte s njegovim trenutnim klijentima. Pregledajte primjere strukture treninga i provjerite trenerov pristup o razvoju vaše sljedeće sezone. Postoji mnogo trenera kao i mnogo raznih načina pristupu treninga. Različite strategije djeluju drugačije od klijenta do klijenta, tako da gledate na to da trenerov pristup treninzima, strukturi i sve vezano za isto odgovara vašim potrebama. To će stvoriti povjerenje i kvalitetan odnos za budućnost.

Ciljevi

Jasno recite treneru o vašim planovima i ciljevima za sljedeću sezonu ili određeno razdoblje o kojem ste već raspravljali međusobno. Postavite ciljeve vrlo rano, i držite se plana tako da ih i ostvarite. Ciljevi moraju biti realni prema vašim trenutnim fiziološkim sposobnostima i raspoloživim sredstvima.

Mislav Krmpotić – Svjetsko prvenstvo u ultramaratonu na 24h

Plan

Mnogi treneri nude nekoliko razina usluga koji su usklađene sa različitim cijenama. Izaberite trenera i razinu usluge koji odgovara vašim potrebama i budžetu.  Ako zahtjevate učestalu komunikaciju, tražite trenera koji će vam rado dati raspoložive informacije u svako doba dana/tjedna. Ovakav način frekventnije komunikacije je obično usklađen sa malo većom cijenom od osnovne.

Komunikacija

Kada angažirate trenera vi plaćate savjete, iskustvo i podršku od istog. Postavljajte mnogo pitanja. Morate razumjeti što leži unutar godišnjeg, mjesečnog i tjednog planiranja. Ako budete shvaćali vaše treninge i njihovu svrhu, tako ćete postati bolji natjecatelj. Također, Vaša je dužnost da vaš trener ima uvid kako i na koji način izvodite vaše treninge koje vam on zada. Morate biti potpuno iskreni. Recimo, ako ste tako umorni da se ne možete ustati iz kreveta, pobrinite se da vaš trener to primi na znanje. Budite potpuno otvoreni i jasni o tome sto se dešava u svakom trenutku s vama. Ovo je posebno važno u on-line odnosu, kada trener nije prisutan. Isto tako je veoma važno kada ste umorni, ozljeđeni ili ne slijedite zadani plan. Moje osobno misljenje je da ako je vaša međusobna komunikacija ograničena to je isto kao i da nemate trenera.

Slijedite plan

Dakle kada ste se već obvezali, platili, strukturirali svoju sezonu unaprijed, onda i slijedite trenerov program. Ovo zvuči veoma lako, ali u stvarnosti klijenti su mnogo više skloni modificiranju postojećeg programa. Svaki trening mora imati svoju svrhu. Ako postoji sumnja, postavljajte pitanja svome treneru sve dok ne dobijete odgovor. Trenera ste platili da vam odgovori svojim znanjem na vaša pitanja. Iskoristite to.

Jasnoća

Trener mora znati objasniti ciljeve, zadane treninge, tehniku i strategiju na nivou da klijent to može u potpunosti razumjeti.

Otvorenost

Trener mora biti otvoren sa svojim klijentom. Klijent mora znati da neće u niti jednom trenutku biti osuđivan od strane trenera. Ovo će sagraditi povjerenje i kvalitetan odnos između klijenta i trenera, i poboljšati će se učinkovitost treninga u budućnosti.

Odgovornost

Trener mora podnijeti potpunu odgovornost za program koji vam zada. Isto tako klijent mora podnijeti potpunu odgovornost da će taj isti program izvršiti na najbolji mogući i najkvaliteniji način. Ukoliko postoji sumnja, trener i klijent bi trebali sagledati zajedno strukturu treninga i razjasniti nejasnoće ako postoje, te se naposlijetku zajedno složiti sa sveukupnom dogovorenom i planiranom strategijom. Ovo ce sagraditi povjerenje i ojačati vjeru u uspjeh.

Sretno!

Damir Mesec