Periodizacija je raspored treninga koja je namjenjena da u određenom periodu optereti tijelo prosljeđeno odredenom periodu oporavka. Ovaj specifični raspored može biti kratkoročan(dio sezone) i dugoročan tj. tempiranje cijele sezone.

Kroz izmjenične periode treninga visokog stresa i aktivnog oporavka, možemo kontrolirati formu tijekom određenog razdoblja, tako da na dan utrke budemo spremni najbolje što je moguće i da se nakon iste oporavimo u potpunosti. Izazovan aerobni trening potiče fiziološke adaptacije i dovođenje tijela na višu razinu forme, a razdoblje lakših treninga daje nam vrijeme da se prilagodimo toj višoj razini, te da se psihički odmorimo prije sljedećeg ciklusa treninga. Bilo koji natjecatelj koji je iskusio što se događa poslije previše intenzivnog treninga ili utrkivanja u potpunosti razumije potrebni aktivni odmor u nižem volumenu i intenzitetu.

Kada želite biti spremni najbolje što je moguće za Vašu glavnu utrku, tajming je najvažniji. Periodizacija ovdje igra važnu ulogu. Nakon određenog razdoblja napornog treninga uvijek moraju slijediti lakši dani/tjedan tako da bi ste mogli svoje tijelo odvući na idući nivo spremnosti. Konkretan primjer je kada se primjenjuje tjedni raspored; 2 do 3 tjedna kontinuiranog treninga prosljeđeno 1 lakšim tjednom sa 50-60% efektivne satnice od prošlog tjedna. U smislu cijele sezone, Vaš trening bi trebao biti prilagođen da se van sezone oporavljate, i da se tokom trening sezone postepeno dižete sve do vrhunca vaše forme.

Periodizacija treninga mora biti precizirana i usklađena sa vašim željama i trenutnim mogućnostima

Većina sportaša i trenera raspolažu s ograničenim vremenom za trening. Gotova strukturirana periodizacija za natjecatelje s takvim obvezama je često nepraktična, zato što se često posao i obitelj ispriječe pred treningom. Profesionalni sportaši imaju neograničeno vrijeme za trening, tako da njihov plan treninga jednostavno nije praktičan, a još manje ostvariv za većinu. Vaš plan se mora prilagoditi vašem životu i obvezama koji imate van treninga. Zato sve obaveze treba pomno uskladiti s treningom. Trening se treba uklopiti u život, a ne život u trening. Primjerice: kada radite prekovremeno ili morate ići negdje na put, taj period uskladite da vam bude za lagane dane/tjedan. To će se savršeno uklopiti u Vašu periodizaciju. Puno bolje je usklađivati treninge prema životnim obvezama, nego da su treninzi bitniji od svega, nefleksibilni i imaju glavni prioritet. To može otići toliko daleko da ćete morati umirivati vašeg šefa ili obitelj, naravno ukoliko niste sami šef. Ukratko; Život i trening mogu biti usklađeni.

Možete zakazati taj poslovni sastanak za tjedan dana nakon svoje glavne utrke, ili ako se ne osjećate baš najbolje za trening, slobodno si uzmite odmora da napunite baterije za dalje. Možda taj obiteljski put tokom praznika tokom Božića/nove godine je dobro vrijeme da si uzmete nekoliko dana potpunog odmora da se zaliječi ta dosadna ozljeda.

Neki treneri su veoma fleksibilni u radu sa klijentima, neki nisu. Jedan dio cilja meni kao treneru jeste da zajednički s klijentom isplaniram sezonu i napravim strukturu treninga koju zaista mogu odraditi, a da pritom imaju uravnotežen život.