Triatlon je jedan od onih individualnih sportova izdržljivosti koji konzumira najviše vremena i energije, te je ključno za zaposlene triatlonce da izvuku najviše od vremena koje im ostane raspoloživo. Kod visokomotiviranih triatlonaca koji imaju zaposlen život i ograničeno vrijeme za trening postoji uobičajen osjećaj(ja bih ga nazvao i fenomen) da ne “rade dovoljno”, ili bi konstantno htjeli trenirati malo više nego što si mogu vremenski priuštiti.

Niti ja se ne razlikujem od takvih pojedinaca, jer sam i sam odrađivao svoje pripreme za Ironman uz puno radno vrijeme. Ali to je većinom tako kod individualaca koji odaberu ovaj sport. Jednostavno žele biti najbolji što mogu biti s uvjetima kojim raspolažu. Imao sam nedavno razgovor sa klijentom o tome i pomislio sam da mogu podijeliti svoje ideje i savjete za zaposlene triatlonce:

1. Imajte zapisan plan svojih treninga unaprijed kada ih mislite raditi i točno do kada; u svrhu da vaše vrijeme za trening bude što efektivnije.

2. Osigurajte si adekvatan san/oporavak — čim ova stavka nije ispunjena, konzinstencija u treninzima će patiti. Ako slijedite program s malim volumenom treninga, konzinstencija treninga je i važnija nego kada je u pitanju program s velikim volumenom treninga.

3. Odrađujte svoje treninge radije mrvicu manje od optimalnog od onoga sto je zadano nego više. Kao trener konstantno ohrabrujem ljude da je mrvicu manje uvijek bolje nego više/jače od planiranog. Dakle, OK je da malo skratite stvari koji puta, pogotovo ako taj dan energetski loše stojite.

4. Otkrijte i eliminirajte nepotrebna gubljenja vremena. Primjerice; Danas ljudi imaju naviku previše provoditi vrijeme na internetu, pogotovo na društvenim mrežama, što nerijetko konzumira jako puno vremena. Također TV je jedan od uzročnika koji skraćuje raspoloživo vrijeme. Na vama je sve. Ako Vam je važan ovaj sport, potruditi ćete se da si omogućite dovoljno “vremenskog prostora” za trening.

5. Ciljeve koje želite ostvariti uskladite s vašom mogućnosti da se posvetite tome. Ako izaberete cilj koji zahtjeva više vremena nego što ga zapravo imate, možete se samo razočarati. Budite realni. U vezi ove stavke preporučam da se konzultirate sa svojim trenerom jer je ova stavka jako važna. Ako su ciljevi postali toliko visoki, a još uvijek nemate trenera, onda je krajnje vrijeme da razmislite da počnete raditi s jednim.

6. Provedite vremena razmišljajući o vašoj motivaciji za trening (orjentirano oko cijelog procesa ili orjentirano oko rezultata). Razmislite malo o tome gdje se trening uklapa u Vaš cjelokupni život — trebate imati izbalansiran zivot, i da se triatlon trening uklopi u zivot, a ne da život uklopite u triatlon — imajte na umu da je gotovo za sve natjecatelje u ovom sportu znači biti zdrav i zabavljati se.

Trenirajte pametno