Protekli vikend, točnije u subotu 14. kolovoza. 2010 održalo se 20. prvenstvo Mađarske i po prvi puta prvensvo Hrvatske u ironman triatlonu na kojem sam nastupio. Na startu se našlo 433 natjecatelja iz 10 razlicitih zemalja. Moram reći da se utrka digla na veći nivo nego prijašnjih godina. Staza je bila identična kao i prijašnjih godina; Start je bio na jezeru Gyenkeyes, koji je 40km udaljen od Nagyatada gdje se održavala utrka.

Plivanje

Plivalo se 2 identična kruga u jezeru. Start je bio u 7:00 za individualne natjecatelje. Temperatura jezera je bila 26C, te nisu bila dozvoljena odijela. Uvjeti na plivanju nisu bili nikada gori. Naime, noć prije utrke je pao obilan pljusak, i rano ujutro na jezeru je bila tako gusta magla da se nije vidjelo dalje od 20-30m, tako da se uopce nije vidjelo kamo treba ići, već su natjecatelji nagađali kamo treba ići. Vecina se natjecatelja (uključujući i mene) gubilo po stazi i razlog lošim vremenima sviju natjecatelja je bilo isključivo zbog loših uvjeta na stazi. Pored loših uvjeta, naglasio bih da je staza nešto i duža ako se ne varam. Plivao sam 1:17. Nakon kriminalno lošeg plivanja ulazim u tranziciju, presvlačim se i krecem na bicikl.

Bicikl

Prvih 25km biciklisticke dionice je veći dio uzbrdo, koji vodi po lokalnim cestama sve do izlaska na glavnu cestu koja vodi za Nagyatad. Nakon okreta u Nagyatadu mora se još napraviti 3 kruga po 35km na kojem je teren ravan do blago valoviti. Temperatura zraka je vrlo brzo narasla, a pljusak od noći prije trke je dodatno otežao uvjete, jer je dan utrke bio jako sparan. Jako sam se lose osjećao na bicikli cijelo vrijeme. Koliko god se trudio nisam mogao gurati pedale, jednostavno nije mi bio dan za bicikl, osjetio sam to vise nego jasno. Na treninzima sam po brdovitom terenu znao ici bolje od ovoga u subotu. Ali bez obzira na loš osjecaj, jeo sam i pio po planu i odradio bicikl do kraja u vremenu 5:21 – definitivno moje najgore vrijeme ikada na bicikli u ironman distanci. Čim sam sišao s bicikle osjetio sam nevjerovatno olakšanje.

Trčanje


Za razliku od bicikla, na trčanju sam se osjecao dobro i nije bilo nikakvih problema, no bilo je jako toplo i sparno i nisam mogao brze od 3:20. Vrućina strašno skida performanse, pogotovo na trčanju. To je ujedno i 5. najbolje vrijeme na trčanju u utrci, tako da sam zadovoljan s te strane, jer uvjeti nisu mogli biti gori, a trčao sam bolje nego ikada, što je dobar nagovjestaj za buduća natjecanja. Na cilj ulazim sa vremenom 10:09:39, kao 14. ukupno u utrci i 1. Hrvat. Vrijeme nije brzo ali vremenski uvjeti su bili identični kao što su obično kada se održava svjetsko prvenstvo na Havajima. Samo 11 ljudi(od 433) je išlo ispod 10h, a samo 3. ispod 9h. Sada cu se malo odmoriti s obitelji, pa nakon toga ponovno krecem s treninzima. Već dogodine sam prijavljen za IM Austriju 03.07.2011. no prije toga cu sigurno raditi dosta kraćih utrka.

Rezultati