Za razliku od profesionalnih sportaša koji imaju sve svoje vrijeme raspoloživo za trening i kvalitetan odmor između treninga, amateri i rekreativni sportaši uglavnom imaju ograničeno raspoloživo vrijeme zato što ih većina pokriva puno radno vrijeme kod poslodavca ili su sami svoj šef, a oni koji još uz to imaju obitelj, treniranje za nešto što je potrebno uložiti puno vremena, ponajprije treniranje za nešto poput ultra traila ili IM triatlona može biti izuzetno teško za njih i cijelu obitelj.

Prolazak klijenta kroz cilj u IM triatlonu

Bez obzira na vrlo ograničeno vrijeme koje uskraćuje posao, roditeljstvo i obveze uspješno se možete spremati za jedno od takvih natjecanja i to na kompetentnoj razini. Da biste uspjeli se baviti se ovime potrebna je nadljudska organizacija, čelična volja i posvećenost. Razlog pisanju ovog članka je da potaknem ljude da se sve može, i da sa svojim dugogodišnjim iskustvom bavljenjem nazahtjevnijim natjecanjima poput IM triatlona i ultra traila napišem osnovne savjete i smjernice što biste uopće prvenstveno trebali napraviti prije nego li uopće počnete trenirati i kako da optimizirate vrijeme, te najvažnije od svega, razbijanje mita – nemam uvjete, ne mogu.

Obitelj
Sportovi izdržljivosti oduzimaju puno vremena. Za one natjecatelje koji imaju obitelj jako je važno da imaju podršku. Bez podrške vašeg supružnika ništa se neće ostvariti ako je nemate, te ako krenete trenirati, a nemate zeleno svjetlo, situacija doma može biti jako neprijateljska i neugodna, te vjerovatnost da nećete uspjeti realizirati svoje ciljeve se višestruko povećava. Prije nego bilo što počnete, morate razgovarati i zajednički se dogovoriti o planovima i ciljevima. Kada je u pitanju spremanje za dugi triatlon, ovo morate rasčistiti i više od 1g prije utrke na koju planirate ići, zato što su prijave za takve velike utrke obično i do 1g unaprijed. Dakle, razgovarajte o toj temi prije nego se registrirate za natjecanje. Tek kada se zajednički složite da je to što se naumili moguće, tj. i da ćete dobiti punu podršku, možete krenuti korak dalje u realizaciju.

Dakle, nakon što ste dobili podršku od obitelji krenuli ste dalje u realizaciju. Što nakon toga? U toku priprema za vašu utrku jako je važno da to zeleno svjetlo ne uzimate zdravo za gotovo. Dobili ste podršku, i to treba njegovati/održavati. Najbolji način da takav zdrav odnos njegujete da koliko i dobivate, toliko i dajete. Ponekad možda neće biti jednak omjer, ali ovdje je bitno da se trudite, i da nemate stav da se sve mora vrtiti oko vas. Također uvijek budite točni, jer time dobivate na povjerenju. Primjerice: Ako imate višesatni trening, i kažete da će taj trening potrajati do 15h:00′, potrudite se da dođete doma u 14h:30′. To je jako važno. Ako želite osjetiti pravo zadovoljstvo i sreću u ovome čime se bavite, morate se potruditi da su i ljudi oko vas zadovoljni, ne samo Vi. Učinite sve što je potrebno da ostvarite ovo. U suprotnom, treniranje za natjecanja poput IM triatlona ili ultra traila može postati prava noćna mora. O toj temi imao bi još puno za reći, no ulazio bih onda u psihologiju, a na ovim stranicama se isključivo piše o stvarima vezanim za sami trening. Dovoljno je da se držite osnovnih savjeta gore, i ne bi trebalo biti problema.

Na poslu
Također jako važna stavka u realizaciji vaših ciljeva.
Ako ste sami svoji šefovi generalno Vam je lakše od onih koji to nisu iz čistog razloga što ne ovisite o nikome i nemate pritisak od svojih nadređenih, ali svejedno loša optimizacija vremena Vam može donesti poslovni neuspjeh i za to ćete biti isključivo sami krivi. To može dovesti do pada financija i u konačnici – obustava realizacije Vaših ciljeva. Zato je važno da prije nego što krenete dobro iskalkulirate da li ćete zaista svoje ciljeve moći realizirati, a da vam to ne utječe na poslovni uspjeh.
Ako niste sam svoj šef, i radite za drugoga, ovdje je bitno pokušati naći zajednički jezik sa nadređenima. Generalno, vašim nadređenima nije važno s čime se bavite dok niste na poslu, nego im je samo bitno da se posao uredno odradi i da ste efikasni. Nemojte zabušavati. Ako kasnite na posao, dolazite umorni, često ste neefikasni i loše obavljate svoj posao, vaš nadređeni će to početi primjećivati i neće imati razumjevanja. Najmanje ih je briga čime se bavite u slobodno vrijeme. Svađanjem s nadređenima ili isprike zašto ste takvi jednostavno ne važe ako posao nije dobr odrađen i s time se samo stavljate u još lošiju poziciju za budućnost. Koliko god bilo teško pokušajte svoj posao odraditi uredno, da ne kasnite, da ne dolazite umorni premda ce biti takvih trenutaka, no tada je bitno da se posao odradi. Dok god uredno obavljate svoj posao, nece biti problema oko ničega, i tek onda mozete očekivati razumjevanje. Sistem je sličan kao i kod obitelji; Uzajamno davanje-primanje. Ukoliko toga nema savjetujem Vam da što prije moguće promijenite posao ili ako to nije moguće odložite svoje planove na sportskom planu barem na neko vrijeme.

Optimizacija vremena
Nakon što se sredili uvjete za trening, riješili dvije najvažnije stvari: posao i obitelj, vrijeme je da krenete u realizaciju.
Kljuc dobrog funkcioniranja posao/trening je u kvalitetnoj organizaciji. Mnogi kada je u pitanju pokrivanje osmosatnog posla imaju razlog/objašnjenje kako ne stignu trenirati.
Prosječan čovjek radi oko 40h/tjedno. Jedan tjedan ima 168h.
168-40=128h – toliko vremena Vam ostaje na raspolaganju u tjednu. Dakle i kada oduzmete vrijeme potrebno za spavanje imate više nego dovoljno vremena. Pitanje je samo kako ćete ga iskoristiti. Najbolji način da optimizirate svoje vrijeme jeste da napravite plan. Kada ga napravite, držite ga se. Tako će Vam biti mnogo lakše. Što se tiče samih treninga najvažnije je da sve treninge odradite što je moguće prije u danu. Nemojte čekati zadnji trenutak i pokušati nagurati 2 treninga kasno navečer. Ima li smisla odlaziti na trening iako ste već dovoljno umorni toliko da vam je vrijeme za spavanje? Ako imate ovakav pristup, treninzi će biti kontraproduktivni, i ukratko – uzaludno tratite dragocjeno vrijeme. Pametniji pristup bi bio da tokom tjedna kada se radi, jedan trening odradite ujutro prije posla(pod uvjetom da na posao ne dolazite jako rano), a ukoliko je na rasporedi drugi trening u danu. njega odradite nakon posla. Ali ne neposredno nakon, nego nakon što dođete doma malo pojedete, odmorite i onda krenete na trening.

Da li je potrebno da angažiram trenera?

Nije neophodno, ali je visoko preporučljivo. Ako stvarno želite ostvariti svoj cilj ili san, to zahtjeva mnogo truda i konstantne koncentracije na cilj koji ste si zadali, a to znači da ćete se vrlo često morati pomaknuti iz Vaše “udobne zone”. Sve navedene stvari za Vaš uspjeh su nužne i veoma su teške. Imati ili ne imati trenera da Vas podržava, nadzire, radi preciziranu strukturu treninga i usmjerava kroz cijeli proces u konačnici može biti razlika između uspjeha i neuspjeha.

Ovo su samo nekoliko najosnovnijih stvari i smjernice koje biste trebali napraviti, nebi li si olakšali teren za trening i generalno bolje optimizirali vrijeme. Svaki pojedinac je priča za sebe i svatko mora pronaći svoj recept za uspjeh. Najvaznije od svega je da imate volju, ustrajnost i posvećenost.

Sretno!