U posljednjih nekoliko mjeseci dobio sam dosta upita vezano za kratkoročno trenerstvo. Za mene je uspostavljanje trenerskog odnosa na jednu sezonu ili sve kraće od toga kratkoročno.

Većina je dosta neupućeno za sve sto se veže za treninge, raspolažu s ograničenim znanjem, slušaju 100 različitih savjeta od svoje okoline (nažalost i podložni su tome) , primjenjuju to u samotreniranju koje rezultira razočaranjem, te i iz nekog razloga obraćaju se meni ili nekom drugom treneru. Bez obzira s kojim trenerom ćete razgovarati niti jedan vam trener kojemu je stalo do njegovog posla i Vas vam neće reći da će se nesto značajno dogoditi ako ćete ugovoriti suradnju s njim na kraće vremensko razdoblje. Očekujte napredak, no ne i čuda. Za osjetiti razliku izmedu samotreniranja i treniranja po trenerskim nadzorom trebati će ipak malo više vremena od nekoliko mjeseci, obicno nekoliko sezona da se zaista osjeti da se ovakva vrsta ulaganja isplati.

Da razjasnim, ulaganje u trenera je najbolja stvar koju možete napraviti za sebe bez obzira kojim se sportom bavili. Kako niti drugi, tako niti ja nisam prezao od toga da radim s jednim. I trenerima je potreban trener. I to je definitivno najbolje ulozen novac od svega sto sam ikada ulozio u sportu. No ako to planirate realizirati ipak je mnogo isplativija solucija da gledate na dugoročan odnos. Što je suradnja duža, isplativost ovakvog ulaganja proporcionalno se povećava. Jako je važno dobro razmisliti prije nego li ulazite u takve projekte zato jer kada ste već krenuli, potrebno je to izgurati do kraja a ne polovično. Ne želite da Vam se desi da nagla promjena situacije kod kuće ili na poslu dolazi do toga da morate raskinuti odnos koji Vam toliko znači. Zato je od ključne važnosti prije nego li planirate angažirati nekog da imate financijsku stabilnost, emocionalnu stabilnost, općenito čistu situaciju bez nekih većih briga.

Također jako je Važno da odaberete onog pravog trenera koji Vama odgovara. Razgovarajte prije nego li se odlučite s nekoliko potencijalnih trenera prvo prije nego li se odlučite. Provjerite prvo sve opcije, sto se nudi za uloženi novac i da li takav odnos Vama odgovara. Mene nakon što netko kontaktira za trenerstvo otvoreno razgovaram s njime o svemu vezano za sve u vezi trenerstva, pa tek ako se zajednicki složimo krenemo u realizaciju istog. Ponekad je realizacija trenerstva uspješna, a ponekad nije. Neuspjela realizacija se najćešće dešava nakon setova pitanja postavljena budućem potencijalnom klijentu. Moze biti iz vise razloga, ponekad zato sto smatram da je ciljeve nemoguće realizirati kada se sagledaju sva raspoloživa sredstva, ponekad angažiranje trenera nije trenutačno najsretnije rješenje, te mnogi drugi razlozi… Trenerov posao je takav da on radi, savjetuje vas i odlučuje što je najbolje za Vas, pa makar i ponekad znacilo da trenerstvo nije najbolja solucija.

Bez obzira na koje razdoblje, unajmljivanje trenera je odlično iskustvo i zaista će vam koristiti, ne samo trenutno nego i kasnije u sportu i u životu. Na kratkoročnan period je isto u redu i to biti ce  jedno lijepo i pozitivno iskustvo, no ako zaista želite osjetiti razliku između samotreniranja i treniranje pod trenerskim nadzorom trebati će ipak malo više od nekoliko mjeseci/sezone da bi se vidjeli rezultati.