Neki su već odavno napravili svoj kalendar za sljedeću sezonu, a neki ga jos uvijek rade. Sa toliko izbora odličnih utrka tokom cijele godine, posebice ako ste voljni i u mogućnosti putovati, postoji mnogo načina da pristupite svojoj sezoni i niti jedan nije pravilan ili pogrešan. Bitno je samo što vama odgovara. Ali bez obzira što i kako vam odgovara bilo bi dobro da svoj kalendar prilagodite nekim stvarima.

-Prva stvar koju biste trebali napraviti je izraditi kalendar utrka koje planirati raditi da ih klasificirate po važnosti. Svatko ih radi na svoj način. U mojoj terminologiji za svoje klijente uvijek predlazem da utrke koje planiraju raditi označe kao A, B i C prioritetne utrke, s time da su:
  • A Prioritetne utrke – najveće važnosti, njima je podredena cijela sezona, takoder B i C prioritetne utrke su podredene A prioritetima. Količina A prioritetnih utrka bi trebalo biti 2-3 utrke po sezoni najviše
  • B Prioritetne utrke – srednje važnosti.  Količina B prioritetnih utrka bi trebalo biti 3-6 utrka po sezoni najviše
  • C Prioritetne utrka – najmanje važnosti.  Količina C prioritetnih utrka je neogranicen ali oprez sa količinom.

Količina A,B,C pritetnih utrka ovisi čime se bavite. Naravno da nece biti jednaka količina utrka jednom IM triatloncu u usporedbi s cestovnim trkačem. Nadam se da shvaćate poantu.

Odabir utrka po klimi/podneblju gdje trenirate i gdje se nalazi utrka bi bila druga stavka na koju bi trebalo obratiti pozornost. Naime, ako zivite i trenirate u hladnom, kontinentalnom podrucju s dugim zimama, pogresno bi bilo odabrati A prioritetnu utrku početkom proljeća. Odaberite radije prvi A prioritetnu utrku da bude krajem proljeća ili na pocetku ljeta, moci cete se bolje spremiti, a do tog vremena mogu vam posluziti B ili C utrke, koje predlazem da budu krace od A prioritetne utrke za koju se spremate, a nikako duže.
-Odabir utrka po konfiguraciji terena je jos jedna dosta važna stavka pri odabiru. Pritom mislim na teren koji Vas čeka na utrci u usporedbi s terenom kojim raspolazete u podneblju gdje trenirate. Primjerice; nije dobro odabrati jako brdovito utrku ako zivite/trenirate u podneblju gdje postoji samo ravan teren. Isto tako vrijedi za obrnutu situaciju. Ja primjerice zivim gdje iskljucivo prevladava brdovita konfiguracija terena i tako da biram utrke slicno terenu s kojim raspolažem. S time necete nikada pogrijesiti.
-Odabir utrka po vasim prednostima/slabostima bi bila jos jedna stvar na koju biste trebali obratiti pozornost kada birate utrke. Primjerice ako ste sitne grade i dobar penjac na biciklu odaberite brdovite utrke, ako vasa prednost lezi u plivanju birajte utrke gdje se ne pliva u neoprenima. Ovakve stvari mogu biti od presudne vaznosti ako zelite ostvariti dobar plasman na utrci ili se kvalificirati za svjetsko prvenstvo. Svi natjecatelji koji žele takav uspjeh dobro su razmislili kada su se prijavili za predstojeću utrku i iskoristiti ce svaku moguću prednost koju imaju nebi li ostvarili ono sto su naumili.
Sve ove stavke najbolje bi bilo staviti na papir i usporediti sa trkama koje su na raspolaganju i naposlijetku prijaviti se. Nakon toga sve sto je potrebno je da se spremite za nju.
Sretno!